Ratkomisohje 1

Kuinka piilosanaristikoita ratkotaan – ideoimalla!

Piilosanaristikoiden ratkominen perustuu järjestelmälliseen kokeiluun ja ideointiin.  Tämän ohjeen esimerkkitapauksena käytämme ristikkoa lentopalloilijan ongelma.

Vaakaan 1:

Tekstissä on verbi ”palata”, mikä viittaa siihen, että ratkaisusana on upotettu tekstiin tapaperin.  Millainen ihminen polttaa alumiinikattilansa nuotiolla vahtimatta sitä kunnolla.  … se suli tuhkaan takaperin, sieltähän se vastaus löytyy!

Pystyyn 1:

Tämä on helppo, koska kullankaivajan hakku pistää silmään tekstistä.  Ensisijainen iskulyöjä on hakkuri, ja sana löytyy kohdasta …olisi hakku, rikastuisin…

Pystyyn 4:

Jos tämän passin saan…  Kuusikirjaiminen sana pitää löytyä, jollaisen voi tarjota lasissa.  Sana ”passin” sisältää kirjaimet sanaan ”snapsi”, joka on ratkaisu.

Pystyyn 5:

Nuorisomusiikkikaksikko voisi olla vaikka rap-pari, ja rapparihan osaa kai muuratakin!

Pystyyn 6:

Lehtien lyhenteet KU ja LS saavat arvelemaan että ratkaisu löytyy niiden yhteydestä.  Koska kirjaimia on 13, ratkaisu löytyy yhdistelmän ” Juttuhalu: KU, LS” kirjaimista.  Mitkähän törsäysbileet ovat kyseessä?

Pystyyn 12:

Niilläkin voi lyödä palatessa, täkillä?

Vaakaan 8

Virheellinen kaksoiskonsonantti sanassa tuleppa ja lyhennetty muoto sanassa tok saavat epäluuloiseksi.  Aina ei takaperoisuudesta vihjata, mutta jos ”etelä” olisi ”etelästä”, se viittaisi palaamiseen takaisin, samoin peili vihjeessä V9.

Paljon enemmänkin nokkeluutta vaativia vihjeitä on monen ristikkonikkarin laatimissa vihjeissä, mutta nämä minun laatimani ristikot sopivat hyvin aloittelijalle.  Eikun siitä ratkomaan!

Ristikkoterveisin

Pentti Ruotsalainen